Tie takaisin työelämään

Tuulikki on 55-vuotias tamperelaisnainen, jonka polkua takaisin työelämään tasoitti kuntouttava työtoiminta.

– Tein pitkän uran koulutustani vastaavassa työssä, kunnes useiden suurten elämänmuutosten myötä jouduin työttömäksi. Aika kului ja olin jo varma, ettei ikäistäni ja usean vuoden työelämästä pois ollutta ihmistä huolittaisi enää mihinkään töihin.

Kesäkuussa 2019 Tuulikki meni Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen ja TE-toimiston yhteiseen infotilaisuuteen. Tilaisuuden jälkeen hän jäi keskustelemaan työllisyyspalvelujen työntekijän kanssa. Työntekijä kartoitti hänen tilanteensa saman tien ja ehdotti sen pohjalta kuntouttavaa työtoimintaa Koukkuniemen vanhainkodissa.

Alusta saakka Tuulikin, työllisyys- ja kasvupalvelujen työntekijöiden, TE-toimiston asiantuntijan ja Koukkuniemen yhteistyö oli sujuvaa ja se auttoi asioiden nopeaa etenemistä. Tuulikki aloitti kuukausi infotilaisuuden jälkeen kuntouttavan työtoiminnan tutustumalla hoiva-alan avustaviin tehtäviin.

– Viihdyin todella hyvin. Aluksi kävin työtoiminnassa kaksi kertaa viikossa, neljä tuntia kerrallaan, sitten lisäsin kolmeen päivään viikossa. Minulle sopi todella hienosti, että aloitettiin lyhyillä päivillä ja harvakseltaan.

Puolen vuoden jälkeen Tuulikki toivoi voivansa jatkaa töissä samalla osastolla ja toive toteutui. Hän tekee kesään 2020 saakka hyvinvointiavustajan ja virikeohjaajan töitä palkkatuella ja 85 prosentin työajalla. Hyvinvointiavustaja ei tee varsinaista hoitotyötä, vaan auttaa asiakkaita arjen monissa askareissa.  Tärkeintä on inhimillinen yhdessäolo ja ajan antaminen usein melko yksinäiselle vanhukselle.

– Olen liikuttunut ja onnellinen siitä, miten luonnikkaasti kaikki on sujunut. Uskon taas tulevaisuuteen, koska takanani seisovat nuo mahtavat naiset, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin elämässä ja jotka välittävät nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa.

– Olen saanut seurata vierestä Tuulikin työn iloa ja riemua. Hänellä on oma-aloitteinen ja ideoiva työote. Tuulikin polku on erittäin hyvä esimerkki kuntouttavan työtoiminnan hyödyllisyydestä, iloitsee Koukkuniemen osasto 19 osastonhoitaja Maria Hytönen.