Kohtaamisia

Asiakastarinoita ja yritysyhteistyötä

Nuori mies pitää kämmennissään puista sydäntä.

Tie takaisin työelämään

Tuulikki on 55-vuotias tamperelaisnainen, jonka polkua takaisin työelämään tasoitti kuntouttava työtoiminta.

– Tein pitkän uran koulutustani vastaavassa työssä, kunnes useiden suurten elämänmuutosten myötä jouduin työttömäksi. Aika kului ja olin jo varma, ettei ikäistäni ja usean vuoden työelämästä pois ollutta ihmistä huolittaisi enää mihinkään töihin.

Kesäkuussa 2019 Tuulikki meni Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen ja TE-toimiston yhteiseen infotilaisuuteen. Tilaisuuden jälkeen hän jäi keskustelemaan työllisyyspalvelujen työntekijän kanssa. Työntekijä kartoitti hänen tilanteensa saman tien ja ehdotti sen pohjalta kuntouttavaa työtoimintaa Koukkuniemen vanhainkodissa.

Alusta saakka Tuulikin, työllisyys- ja kasvupalvelujen työntekijöiden, TE-toimiston asiantuntijan ja Koukkuniemen yhteistyö oli sujuvaa ja se auttoi asioiden nopeaa etenemistä. Tuulikki aloitti kuukausi infotilaisuuden jälkeen kuntouttavan työtoiminnan tutustumalla hoiva-alan avustaviin tehtäviin.

– Viihdyin todella hyvin. Aluksi kävin työtoiminnassa kaksi kertaa viikossa, neljä tuntia kerrallaan, sitten lisäsin kolmeen päivään viikossa. Minulle sopi todella hienosti, että aloitettiin lyhyillä päivillä ja harvakseltaan.

Puolen vuoden jälkeen Tuulikki toivoi voivansa jatkaa töissä samalla osastolla ja toive toteutui. Hän tekee kesään 2020 saakka hyvinvointiavustajan ja virikeohjaajan töitä palkkatuella ja 85 prosentin työajalla. Hyvinvointiavustaja ei tee varsinaista hoitotyötä, vaan auttaa asiakkaita arjen monissa askareissa.  Tärkeintä on inhimillinen yhdessäolo ja ajan antaminen usein melko yksinäiselle vanhukselle.

– Olen liikuttunut ja onnellinen siitä, miten luonnikkaasti kaikki on sujunut. Uskon taas tulevaisuuteen, koska takanani seisovat nuo mahtavat naiset, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin elämässä ja jotka välittävät nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa.

– Olen saanut seurata vierestä Tuulikin työn iloa ja riemua. Hänellä on oma-aloitteinen ja ideoiva työote. Tuulikin polku on erittäin hyvä esimerkki kuntouttavan työtoiminnan hyödyllisyydestä, iloitsee Koukkuniemen osasto 19 osastonhoitaja Maria Hytönen.

Kaksi naista työpydän ääressä
Yrityskoordinaattori Tiina käy tapaamassa Heliä tämän työpisteellä.

Työnetsijät auttavat työnantajaa ja työntekijää kohtaamaan

Matkatoimistotyössä pitkän uran tehnyt 57-vuotias Heli koki tulleensa ikäsyrjityksi työmarkkinoilla. Kahden vuoden työttömyysjakson aikana tuntui, että nuoremmat veivät kaikki mahdolliset työpaikat. Helin mukaan työttömyys lannisti nopeasti.

Sitten palaset loksahtivat kohdalleen Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden OMA-valmentajan ja työnetsijätiimin avulla. OMA-valmentaja Jouni ohjasi oman, hyvin motivoituneen asiakkaansa Helin työnetsijätiimiin. Kun työnetsijöiden yrityskoordinaattori Tiina sai vielä tietää tarjolla Tampereen kaupungilla olevasta toimistotyöntekijän paikasta, alkoi tapahtua.

Tiina soitti Helille, esitteli oman tiiminsä työtä ja tiedusteli Helin kiinnostusta lähteä mukaan. Myöntävän vastauksen jälkeen järjestettiin tapaaminen.

– Helistä huokui heti oikea motivaatio ja asenne työhön, joten ohjasin hänet työnantajan juttusille, kertoi Tiina.

Myös työnantaja vakuuttui mahdollisen tulevan työntekijänsä osaamisesta ja asenteesta. Paikka kaupungille työnsuunnittelijaksi järjestyi.

Tiina ja Heli kiittelevät kilvan toisiaan.

– Ilman Tiinan apua en olisi tätä työpaikkaa saanut. Olen niin onnellinen, että meinaan haljeta. Tunnen olevani taas hyödyllinen, riemuitsee Heli.

Tiina itse kokee vaatimattomasti vain auttaneensa työntekijää ja työnantajaa kohtaamaan.

– Heli on omilla ansioillaan saanut tämän paikan, sanoo Tiina hymyillen.

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen työnetsijätiimissä työskentelee neljä yrityskoordinaattoria. He etsivät piilotyöpaikkoja asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Tavoitteena on löytää työpaikka mahdollisimman nopeasti avoimilta työmarkkinoilta.

Asiakas siirtyy työnetsijäpalveluun aina OMA-valmentajan kautta.
Työnhakijan oma motivaatio ja sitoutuminen ovat tärkeitä palvelun onnistumiseksi.

Työnantaja voi mahdollisesti hyödyntää rekrytointiin taloudellisia tukia. Työnetsijät neuvovat niiden hakemisessa.

Opinnollistamalla kohti omaa tavoitetta

Kuvataiteilijan koulutuksen saanut Ida Sokka aloitti elokuussa työkokeilun Wärjäämön avustavana ohjaajana. Idan tehtävänä on toimia Wärjäämön erilaisissa ryhmissä ja projekteissa apuohjaajana sekä harjoitella ohjaustyötä monipuolisesti. Hänelle löytyi sopivasti myös oma videoprojekti. Sen myötä hän pääsee tutustumaan kehitysvammaisten avopalveluiden kokonaisuuteen.

Ida kertoo olevansa hyvin tyytyväinen työhönsä.

– Olen jo pitkään halunnut yhdistää taiteellista osaamistani jonkinlaiseen ryhmänohjaukseen. Otin yhteyttä Tampereen työllisyyspalveluihin täysin avoimin mielin, ajatuksena päästä kokeilemaan miltä tämän tyyppinen työ tuntuisi. Wärjäämöllä taide ja ohjaustyö kohtaavat luontevasti ja merkityksellisesti.

Idan tavoitteena on lähihoitajan ammatti. Nyt käynnissä olevan työkokeilun aikana Idan eteneminen kohti tavoitetta tapahtuu opinnollistamalla. Ensin hän suorittaa näytön yhdestä tutkinnon osasta. Työkokeilun päätyttyä hän voi suorittaa työllisyys- ja kasvupalveluiden maksamalla palkkatukijaksolla 1–2 tutkinnon osaa lisää oppisopimuskoulutuksena. Tutkinnon voi mahdollisesti saattaa loppuun omaehtoisena opiskeluna.

Opinnollistamisen avulla työllisyys- ja kasvupalvelut auttaa asiakkaita eteenpäin tehokkaammin, kun jaksoihin lisätään koulutusta. Työtehtäviä verrataan tutkinnon osiin ja osia voi suorittaa näytön avulla. Oppilaitoksen kanssa sovitaan näytön suorittamisesta.

Tie tutkintoon voi koostua monista eri palasista asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Eteneminen suunnitellaan työllisyys- ja kasvupalvelujen OMA-valmentajan kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat toisen asteen koulutusta järjestävät oppilaitokset. Näytön Idalle järjesti Kankaanpään opisto. Oppisopimuskumppanina on Tredu.

– Parhaimmillaan työkokeilijat myös tuovat työyhteisöihin monipuolista osaamista. Kun yhdessä pohditaan tavoitteita ja etenemistä, on mahdollista syntyä tällaisia win-win -tilanteita, joissa kaikki tuntuvat olevan voittajia, pohtii johtava ohjaaja Sanna Piitulainen Wärjäämöstä. Hän myös kiittää työllisyys- ja kasvupalveluja hyvästä yhteistyöstä.

Wärjäämö on Tampereen kaupungin kehitysvammaisten avopalveluihin kuuluvaa päivätoimintaa, missä kehitysvammaiset aikuiset työskentelevät taiteen parissa. Wärjäämössä on mahdollista kokeilla monia erilaisia taidemuotoja ja näin ilmaista itseään. www.tampere.fi/warjaamo

Otso Mikkonen ja Joonas Koivisto Nordic Brewerystä

Unelmasta totta

Hortonomiksi muutama vuosi sitten valmistunut Jussi ei työllistynyt alalle koulutuksensa jälkeen. Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiakkaana hän kertoi OMA-valmentajalleen olevansa kiinnostunut oluen panemisesta. Jussi oli käsitellyt asiaa myös opinnäytetyössään.

– Olen opiskellut hortonomiksi viljely- ja markkinointipainotteisessa koulutuksessa ja tosi kiinnostunut juuri oluenvalmistuksesta. Suora työllistyminen alalle koulutuksen jälkeen oli kuitenkin aika vaikeaa, kertoi Jussi.

Jussin osaamista ja työllistymistä vauhdittaakseen työnetsijätiimin yrityskoordinaattori otti yhteyttä Nordic Brewery -pienpanimoon.

– Kaupungin yrityskoordinaattori kysyi meiltä, voisimmeko tarjota tutustumismahdollisuutta heidän palvelussaan mukana olevalle henkilölle. Uteliaita kun olemme, niin halusimme selvittää, miten homma toimii. Jussi aloitti meillä syyskuun alussa ensin työkokeilussa. Koska se meni hienosti, sovimme yhdessä myös palkkatukijakson aloittamisesta, kertovat Nordic Breweryn puuhamiehet Otso Mikkonen ja panimomestari Joonas Koivisto.

 Jussi kertoo olevansa hyvin luottavainen tulevaisuuden suhteen.

– Olen kyllä erittäin tyytyväinen, että tällainen mahdollisuus osui kohdalleni näin sujuvasti.

Työnetsijätiimin yrityskoordinaattori Panu Anttila muistuttaa yrityksen tärkeästä roolista Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden yhteistyökumppanina. Ilman Winresta Oy -nimen alla toimivan panimon tarjoamaa mahdollisuutta Jussin olisi ollut vaikeampaa saada tilaisuutta työllistyä haluamalleen alalle.

Nordic Brewery -pienpanimo edustaa pirkanmaalaista oluen valmistuksen huippuosaamista. Panimo tuottaa laadukkaita oluita tamperelaisille gastropubeille. Lempäälässä sijaitsevien tuotantotilojen suojissa kehiteltyjä tuotteita voi nauttia lukuisissa tunnetuissa pubeissa, esimerkiksi Sohossa, Tuulensuussa ja Nordicissa.
Nordic Breweryn verkkosivut