Kohtaamisia

Asiakastarinoita ja yritysyhteistyötä

Otso Mikkonen ja Joonas Koivisto
Nordic Brewerystä

Unelmasta totta

Hortonomiksi muutama vuosi sitten valmistunut Jussi ei työllistynyt alalle koulutuksensa jälkeen. Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiakkaana hän kertoi OMA-valmentajalleen olevansa kiinnostunut oluen panemisesta. Jussi oli käsitellyt asiaa myös opinnäytetyössään.

-Olen opiskellut hortonomiksi viljely- ja markkinointipainotteisessa koulutuksessa ja tosi kiinnostunut juuri oluenvalmistuksesta. Suora työllistyminen alalle koulutuksen jälkeen oli kuitenkin aika vaikeaa, kertoi Jussi.

Jussin osaamista ja työllistymistä vauhdittaakseen työnetsijätiimin yrityskoordinaattori otti yhteyttä Nordic Brewery -pienpanimoon.

Kaupungin yrityskoordinaattori kysyi meiltä, voisimmeko tarjota tutustumismahdollisuutta heidän palvelussaan mukana olevalle henkilölle. Uteliaita kun olemme, niin halusimme selvittää, miten homma toimii. Jussi aloitti meillä syyskuun alussa ensin työkokeilussa. Koska se meni hienosti, sovimme yhdessä myös palkkatukijakson aloittamisesta, kertovat Nordic Breweryn puuhamiehet Otso Mikkonen ja panimomestari Joonas Koivisto.

 Jussi kertoo olevansa hyvin luottavainen tulevaisuuden suhteen.

Olen kyllä erittäin tyytyväinen, että tällainen mahdollisuus osui kohdalleni näin sujuvasti.

Työnetsijätiimin yrityskoordinaattori Panu Anttila muistuttaa yrityksen tärkeästä roolista Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden yhteistyökumppanina. Ilman Winresta Oy -nimen alla toimivan panimon tarjoamaa mahdollisuutta Jussin olisi ollut vaikeampaa saada tilaisuutta työllistyä haluamalleen alalle.

Nordic Brewery -pienpanimo edustaa pirkanmaalaista oluen valmistuksen huippuosaamista. Panimo tuottaa laadukkaita oluita tamperelaisille gastropubeille. Lempäälässä sijaitsevien tuotantotilojen suojissa kehiteltyjä tuotteita voi nauttia lukuisissa tunnetuissa pubeissa, esimerkiksi Sohossa, Tuulensuussa ja Nordicissa.
Nordic Breweryn verkkosivut

Opinnollistamalla kohti omaa tavoitetta

Kuvataiteilijan koulutuksen saanut Ida Sokka aloitti elokuussa työkokeilun Wärjäämön avustavana ohjaajana. Idan tehtävänä on toimia Wärjäämön erilaisissa ryhmissä ja projekteissa apuohjaajana sekä harjoitella ohjaustyötä monipuolisesti. Hänelle löytyi sopivasti myös oma videoprojekti. Sen myötä hän pääsee tutustumaan kehitysvammaisten avopalveluiden kokonaisuuteen.

Ida kertoo olevansa hyvin tyytyväinen työhönsä.
Olen jo pitkään halunnut yhdistää taiteellista osaamistani jonkinlaiseen ryhmänohjaukseen. Otin yhteyttä Tampereen työllisyyspalveluihin täysin avoimin mielin, ajatuksena päästä kokeilemaan miltä tämän tyyppinen työ tuntuisi. Wärjäämöllä taide ja ohjaustyö kohtaavat luontevasti ja merkityksellisesti.

Idan tavoitteena on lähihoitajan ammatti. Nyt käynnissä olevan työkokeilun aikana Idan eteneminen kohti tavoitetta tapahtuu opinnollistamalla. Ensin hän suorittaa näytön yhdestä tutkinnon osasta. Työkokeilun päätyttyä hän voi suorittaa työllisyys- ja kasvupalveluiden maksamalla palkkatukijaksolla 1–2 tutkinnon osaa lisää oppisopimuskoulutuksena. Tutkinnon voi mahdollisesti saattaa loppuun omaehtoisena opiskeluna.

Opinnollistamisen avulla työllisyys- ja kasvupalvelut auttaa asiakkaita eteenpäin tehokkaammin, kun jaksoihin lisätään koulutusta. Työtehtäviä verrataan tutkinnon osiin ja osia voi suorittaa näytön avulla. Oppilaitoksen kanssa sovitaan näytön suorittamisesta.

Tie tutkintoon voi koostua monista eri palasista asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Eteneminen suunnitellaan työllisyys- ja kasvupalvelujen OMA-valmentajan kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat toisen asteen koulutusta järjestävät oppilaitokset. Näytön Idalle järjesti Kankaanpään opisto. Oppisopimuskumppanina on Tredu.

Parhaimmillaan työkokeilijat myös tuovat työyhteisöihin monipuolista osaamista. Kun yhdessä pohditaan tavoitteita ja etenemistä, on mahdollista syntyä tällaisia win-win -tilanteita, joissa kaikki tuntuvat olevan voittajia, pohtii johtava ohjaaja Sanna Piitulainen Wärjäämöstä. Hän myös kiittää työllisyys- ja kasvupalveluja hyvästä yhteistyöstä.

Wärjäämö on Tampereen kaupungin kehitysvammaisten avopalveluihin kuuluvaa päivätoimintaa, missä kehitysvammaiset aikuiset työskentelevät taiteen parissa. Wärjäämössä on mahdollista kokeilla monia erilaisia taidemuotoja ja näin ilmaista itseään. www.tampere.fi/warjaamo